RFID-teknologi

RFID-tags eller traditionelle stregkoder? Vi rådgiver gerne.

Løsninger med RFID-teknologi

RFID-teknologien åbner for anvendelser, der ikke er mulige med stregkodeløsninger, som forudsætter at stregkoden er synlig. RFID-tags kan læses, selv om de er fysisk skjult, og giver mulighed for unik sporing og datalagring.

Du kan få komplette RFID-løsninger med alt fra rådgivning, total leverance af udstyr, software, installation samt efterfølgende 24×7 service. Vi er leveringsdygtige på alle niveauer og med komplet integration til eksisterende ERP, WMS og Shop floor systemer.

Er du i tvivl om hvad du skal vælge, anbefaler vi altid, at du ringer til os og får en snak om din situation, så vi kan vejlede dig.

Få rådgivning

Ulrik Havsager er ekspert i RFID.

icon-mail88 33 57 31

Introduktion til RFID-teknologi

RFID (Radio Frequency Identification) en radioteknologi, der gør det muligt at identificere objekter ved hjælp af radiobølger og anvendes bl.a. til at følge produkter gennem hvert enkelt led i forsyningskæden.

RFID-tags kan være store hardware-enheder på størrelse med en bog, som f.eks. anvendes på en skibscontainer, eller de kan anvendes som papirtynde små tags indsat på bagsiden af en label, til mærkning af en kasse eller en palle, kaldet Smart labels.

RFID-tags sammenlignet med stregkoder

Det er svært at beskrive potentielle anvendelser for RFID-tags uden at sammenligne med stregkoder.

Fordele:

 • RFID-tags kræver ikke, at de er synlige i scanningsprocessen. RFID-taggen kan læses igennem andre materialer (dog medfører nogle materialer problemer). Teoretisk betyder det, at man kan læse en palle med blandede produkter med individuelle RFID-tags og læse dem alle med en RFID-scanner uden at skulle flytte eller åbne en eneste kasse.
 • RFID-tags kan indeholde mere data end en stregkode. I praksis vokser prisen dog med kapaciteten, og derfor vil de billige RFID-tags  indeholde mindre data end en stregkode.
 • RFID-taggens data kan ændres eller tilføjes løbende. Igen skal man dog være opmærksom på, at prisen på read/write tags betyder, at løsningen bliver omkostningstung.
 • RFID tags er mere robuste i hårde miljøer, hvor stregkoder giver problemer. RFID-tags kan forsegles i en plastikindkapsling, som eliminerer mange af de problemer, som ødelægger stregkodelabels (kemikalier, varme, fysisk slid, snavs, fedt osv.)
 • Et stort antal RFID tags kan læses samtidigt. Selv om det ikke ser sådan ud, læses tags faktisk ét ad gangen, men det går meget stærkt. Der kan læses op til 1000 tags pr. sekund.

Ulemper:

 • Omkostninger. Tagprisen er mellem 1-5 kr. pr. tag (afhængig af oplag), men det er stadig dyrere end 5 øre pr. label med stregkode. Omkostningen pr. tag falder og de mest optimistiske håber på en RFID-tagpris på under 50 øre om få år. Selv med 50 øre er det en betydelig meromkostning på lavprisvarer.
 • RFID-radiosignalerne har problemer med nogle materialer. Metal og væsker kan medføre problemer, når RFID-tags skal læses. Placeringen af taggen er en videnskab i sig selv og afhænger af produktet. F.eks. skal Smart-labels på en kasse placeres rette sted, og kasserne skal stables på en bestemt måde for at sikre konsistent læsning af alle kasser på en palle.
 • Fejllæsninger. RFID-læseren læser alle tags inden for dens rækkevidde, men det betyder også, at du risikerer at læse andre tags end de tiltænkte. Med forskellige antennetyper, retningsbestemte antenner og justering af effekten, kan problemet dog begrænses.
 • RFID skrivehastighed. Smart-labels (labels med integreret RFID-chip) er det som passer bedst til mærkning af kasser og paller til lagerstyring og sporing i forsyningskæden. Desværre tager det længere tid at printe, skrive og verificere taggen i forhold til at printe en stregkodelabel.

RFID ordbog

 • Aktive tags er RFID-tags der indeholder et batteri og har derfor længere læseafstand. Anvendes f.eks. i brobiz.
 • Passive tags får energien fra RFID læseenheden, som inducerer energi i taggens antenne, når taggen er i nærheden af antennen.
 • Read only tagser programmeret én gang og kan ikke ændres.
 • Read/Write tagstaggens data kan ændres.
 • Smart labels er labels med integrerede RFID-tags og antenne. Ideen er fortsat at printe labels, sandsynligvis med både tekst og stregkoder, men nu også med en RFID-tag indlagt i labelen.
 • RFID Reader, også kendt som interrogator, er en enhed som kan læse/skrive til RFID-tags
 • EPCglobal er en organisation under GS1, som vedligeholder internationale standarder for anvendelsen af RFID.
 • EPC (electronic product code) er en unik produktidentifikation, der indkodes i en RFID-tag.
 • UHF EPC GEN2 er en international standard, som sikrer at tags kan læses over hele verdenen. Gen2 tags er sammenlignet med tidligere tags mindre følsomme for metal og væsker.
 • Slap-and-ship betyder man som leverandør opfylder kunders krav om mærkning med RFID-tags, men ikke selv udnytter teknologien internt.

RFID-teknologi til Danfoss Power Electronics

Danfoss indfører banebrydende ny teknologi og får logistik i verdensklasse. RFID er et vigtigt element i et nyt lager, der giver 100 % sporbarhed. RFID-projektet blev leveret på kun tre måneder.